Ujutro trčite na posao, radite osam sati, obično se viđate s prijateljima nakon posla i oko devet ste kod kuće – ako ne ručate u restoranu tijekom dana, vrlo je vjerojatno da niste ništa zdravo pojeli, svježe ili kuhano mjesecima
Osim što nemate vremena, plaši li vas priprema kompliciranih jela? Tražite li brze, jednostavne i zdrave obroke koje možete pripremiti navečer, a potom ponijeti na posao, kako biste osigurali barem jedan zdrav, visokokalorični obrok dnevno, na pravom ste mjestu.
Idealan doručak ili ručak za ponijeti je fin, hranjiv, jednostavan za pripremu, ali i za transport. Hladan je i ne zahtijeva termičku pripremu niti zagrijavanje sljedeći dan. Ako kod kuće imate staklenke i samo malo vremena da svratite u trgovinu nakon posla, pročitajte recepte za pet idealnih jela koja možete ponijeti na posao i bacite se na sjeckanje.
Proteinski sendvič s avokadom
Sendvič je još jedan savršen izbor za brzi ručak koji možete napraviti kod kuće i ponijeti sa sobom na posao. Umjesto uobičajenih kombinacija na koje smo navikli kao djeca, poput šunke i nekog namaza, možete napraviti primjerice zdraviju verziju sendviča s avokadom. Od bjelanjaka napravite kajganu ili skuhajte dva jaja, pa na kruh prvo stavite mljeveni avokado, preko tog jajeta i dodajte npr. rikolu.
Salata u teglici
Ovo je idealan obrok za sve one koji se na poslu ne žele odreći ukusnih i zdravih zalogaja, a dosadna su im jela iz dostave. Najvažniji korak u pripremi ovog obroka je raspored po kojemu stavljate sastojke u staklenku, kako se ne bi razmazali tijekom dana – mokri sastojci poput preljeva za salatu, kuhana riža ili rezanci idu na dno, a još kvarljivi proizvodi kao što su salate, zeleno lisnato povrće i začinsko bilje na vrhu.
Dobra salata je uravnotežena kombinacija proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Kombinirajte i igrajte se – kuhani grašak pomiješajte s rižom, kvinoju s tunjevinom iz konzerve, kuhanom mrkvom i kukuruzom ili umjesto riže stavite tjesteninu.
Pečena carbonara
Carbonara špageti uvijek su dobar izbor za ručak, ali sigurno ih nikada niste jeli – narezane na kockice? Pripremite ih kao i obično, a zatim ih rasporedite u nauljenu tepsiju i prelijte umakom – može biti bešamel ili obični umak od rajčice, a možete napraviti i onu s jajima, kao za gibanicu. Pecite ih još 15-ak minuta nakon kuhanja, a kada se ohlade narežite ih na kockice i olakšajte transport.
Zobene kaša bez kuhanja
Za kraj jedan slatki prijedlog – zobene pahuljice s voćem. Ovo je idealan doručak ili desert nakon manje obilnog ručka, a bogat je ugljikohidratima i dijetalnim vlaknima. U kombinaciji s mlijekom ili jogurtom pretvara se u malu proteinsku bombu. U kašu obavezno dodajte žličicu sjemenki koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, možete dodati žlicu kokosovog ili kikiriki maslaca, te malo meda. Voće je savršen sastojak za kašice – idealno su banane, borovnice, jabuke, jagode, što god želite.