Stručnjaci za oralno zdravlje podijelili su uobičajene navike koje izbjegavaju kad je u pitanju pranje i njega njihovih zuba

Zubari, složit ćete se s nama, znaju puno toga o održavanju zdravlja zuba, zar ne? Uostalom, većinu dana provode gledajući u usta raznih osoba i vide štetu koju određene navike mogu učiniti.

Doista, mnoga uobičajena ponašanja mogu uzrokovati ili pogoršati zubne probleme poput karijesa i bolesti desni te općenito poništiti dobrobiti kvalitetne oralne higijene. A posljedice zanemarivanja oralnog zdravlja nadilaze samo naša usta.

Oralno zdravlje povezano je s mnogim bolestima

Naše oralno zdravlje povezano je, naime, sa svime, od srčanih bolesti do dijabetesa, komplikacija u trudnoći i kognitivnog zdravlja, kako upozoravaju stručnjaci. Stoga briga o našem osmijehu nije samo kozmetička – to je ključno ulaganje u naše cjelokupno blagostanje.

U nastavku donosimo najčešće navike koje zubari ne prakticiraju jer oštećuju zube te savjetuju svima da pripaze na njih.

1/ Ne peru zube odmah nakon jela ili pića

Ne preporučuje se pranje zuba odmah nakon jela ili pića jer je tada u ustima kisela sredina, što može oštetiti zube. Zato pričekaju nekih pola sata dok se pH u ustima ne vrati u lužnato stanje. Iz istog razloga, nikad ne peru zube odmah nakon doručka, već se odluče za pranje prije doručka. To pomaže u zaštiti zuba od kiseline i nakupljanja plaka. Pranje zuba čim se probudite uklanja štetne bakterije koje su se nakupile preko noći. Ako perete zube nakon doručka, posebno nakon konzumiranja kisele hrane poput voća, soka ili kave, s vremenom može dovesti do erozije zuba. Stoga preporučuju ispiranje usta vodom ili žvakanje žvakaće gume sa ksilitolom nakon obroka ako želite osjećaj svježine u ustima.

2/ Ne žvaču led

Možda se čini bezopasnim, ali žvakanje leda može odlomiti ili napuknuti caklinu, što s vremenom dovodi do bolnih prijeloma ili osjetljivosti. I nije samo čvrstoća leda problem – tu je i niska temperatura. Ako imate plombe, nagla promjena temperature može uzrokovati njihovo skupljanje ili širenje drukčijom brzinom od zuba, što može oslabiti veze.

3/ Ne koriste četkicu za zube s tvrdim vlaknima

S vremenom, preagresivno četkanje krutim vlaknima može oštetiti desni i caklinu. Zato zubari uvijek preporučuju korištenje meke ili ekstra meke četkice za zube i fokusiranje na nježnu, učinkovitu tehniku. Više se radi o tehnici, a ne o krutosti vlakana. Umjesto kupnje previše abrazivnih četkica za zube, usredotočite se na usavršavanje kružnih pokreta i kuta dok ih perete.

4/ Ne koriste prevelik pritisak prilikom četkanja

Mnogi pretpostavljaju da što jače peru, to će im zubi biti čišći, ali to čini više štete nego koristi – troši caklinu i uzrokuje povlačenje desni, što može dovesti do osjetljivosti. Teško je riješiti ove probleme kad se jednom pojave, stoga primijenite preventivniji pristup.

Kad je riječ o pranju zuba, veći pritisak nije i bolji. Zapravo, prejako pranje zuba može dovesti do povlačenja desni i otkrivanja dentina – žućkastog sloja ispod cakline – zbog čega zubi izgledaju promijenjeno i povećava se njihova osjetljivost. Koristite nježne, kružne pokrete prilikom pranja zuba. Budite nježni i pazite na svoje zube.

5/ Ne koriste zube kao alate

Govorimo o otvaranju paketa, držanju ukosnica ili pokušaju otvaranja čepa boce zubima. To je jednostavan način da se zub okrhne ili napukne, a kad se to dogodi, obično je to skup popravak. Isto tako, zubi nisu namijenjeni za kidanje etiketa s odjeće i trganje ambalaže. Osim što to može oštetiti zube i desni, može oštetiti i postojeće stomatološke radove poput plombi, ljuskica ili krunica. Vaši zubi namijenjeni su žvakanju, govoru i osmijehu – a ne zamjeni za škare ili otvarač za boce. Tretirajte ih u skladu s tim.

Još jedna problematična uporaba zuba jest grickanje noktiju. Grickanje noktiju može uzrokovati neravnomjerno trošenje i unijeti bakterije u usta, povećavajući rizik od infekcije. Izbjegavanje ovih navika pomaže u zaštiti zdravlja i dugovječnosti vašeg osmijeha.

6/ Ne upuštaju se u dugotrajnu konzumaciju kisele hrane i pića

Dugotrajna konzumacija kisele hrane i pića, poput sisanja limuna ili ispijanja gaziranih pića može uzrokovati eroziju cakline, karijes i povećanu osjetljivost zuba. U redu je ponekad se počastiti gaziranim pićem ili sokom, ali trebali biste izbjegavati ispijanje ovih slatkih pića tijekom dana.

Učestalost je štetnija od količine kad je u pitanju izloženost šećeru i kiselinama. Naime, ispijanje pića tijekom dana neprestano kupa vaše zube u kiselini i šećeru, ne dajući slini priliku da se neutralizira i remineralizira. Stoga popijte omiljeno piće, a zatim isperite vodom ili žvačite žvakaću gumu sa ksilitolom kako biste uravnotežili pH usta.

7/ Ne odlučuju se za nepotrebne kozmetičke zahvate

Ovih dana postoji veća svijest o različitim vrstama kozmetičkih zahvata kojima se neki podvrgavaju, uključujući i one vezane za zube. Iako ljuskice mogu biti transformativne za pravog kandidata, prvo bi trebalo dati prednosti opcijama poput profesionalnog izbjeljivanja i ortodontskih tretmana pa tek onda invazivnijim zahvatima koji trajno mijenjaju prirodnu strukturu zuba.

8/ Ne preskaču redovito čišćenje i dnevnu rutinu dentalne higijene

Redovito čišćenje zuba kod stomatologa (a preporučuje se barem jednom u tri mjeseca) smanjuje rizik od bolesti desni, koje su povezane sa srčanim bolestima i drugim sustavnim zdravstvenim problemima. Četkanje dva puta dnevno i korištenje zubnog konca jednom dnevno možda nije moderno, ali to je najmoćnija stvar koju možete učiniti za svoje zubno zdravlje. Ne podcjenjujte moć rutine. Dosljedno savladavanje tih dviju navika može u potpunosti transformirati vaše oralno zdravlje.

Iako se preskakanje tu i tamo može činiti bezopasnim, stručnjaci upozoravaju da samo jedna noć bez pranja i korištenja zubnog konca može dovesti do velikih posljedica koje se brzo gomilaju. Kod nekih osoba, primjerice, plak se može početi stvrdnjavati u kamenac za samo 24 sata – i kad se to dogodi, više se ne može ukloniti četkicom za zube ili koncem. Njega, pak, može ukloniti samo profesionalno čišćenje zuba.

Foto: @gisele/Instagram