Guliver/Thinkstock

Osjećate se iscrpljeno, prazno i pomalo šumasto? Iako volite svoj posao, čini li vam se da se želite sklupčati u neki kut dok trčite sa sastanka na sastanak, dok se ne možete sjetiti kada ste zadnji put napravili nešto za sebe ili kada vas pritišću rokovi do mjere da ne stižete leći u krevet do četiri ujutro?  Nažalost, niste sami u tome.

 

Bilo da je riječ o tome da se radi o preopterećenošću poslom, hektičnom društvenom životu ili sve većim pritiscima jer se mora zaraditi sve veći iznos za osnovne egzistencijalne potrebe, sve veći broj nas se približava točki pucanja. Iako tako ne uzgleda, možda još ipak stignete stisnuti kočnicu i počnete se oporavljati. Možda vam je potreban digitalni detoks ili da se napokon staviti među prvih pet bitnih osoba u svom životu, donosimo vam nekoliko načina kako da izbjegnete burnout!

 

Vježbajte

Ne govorimo ovdje o trčanju do stanja malaksalosti ili ekvivalentu dva maratona na traci za trčanje ili istezanju mišića na sekciji s utezima. Govorimo o redovitom vježbanju u teretani ili satovima joge kako biste se svakodnevno regenerirali. Poznato je da vježbanje podiže razinu serotonina kao i da prazni mozak, a satovi joge vam mogu pomoći i u potrazi za smislom u ovom užurbanom svijetu.

Stavite sebe na prvo mjesto

Veliki podočnjaci, neočekivani ispadi bijesa, suha kosa… burnout može utjecati na više od jednog načina. Prepustite se masaži, stavite kvalitetnu masku na lice, fokusirajte se na njegu tijela i trudite se osjećati zdravo i sretno. Iako se možda čini banalnim, ali mnogo ljudi pomaže i iznutra kada se osjećaju lijepima izvana, jer se tada osjećaju da drže stvari pod kontrolom.

Nagradite se

Bilo da imate pet minuta slobodnog vremena u danu ili oveću rupu između obaveza, napravite nešto za sebe za što znate da će vam podići raspoloženje. Pročitajte knjigu, kupite onu haljinu koju škicate već neko vrijeme ili otiđite na ručak u dobar restoran umjesto da jedete jučerašnje ostatke. Zaslužili ste to!

Otkažite neželjene planove (i napravite one koje uistinu želite)

Nekada morate znati reći  ne i shvatiti da nitko osim vas ne polaže pravo na vaše vrijeme. Recite ne odlascima na piće nakon radnog vremena ako ste imali stresan dan na poslu ili ste jednostavno umorni ili vam se možda gleda maraton omiljene serije. Odbijte izlaske vikendom ako vas više veseli dizanje u 7 i uživanje u jutrima. Naravno, možete i okrenuti kontru i kroz društveni život zaboraviti na stres. Ako je tako, zaboravite na ovaj korak i carry on…

Isprobajte digitalni detoks

Već ste sigurno u posljednjih godinu dana čitali o digitalnom detoksu tri tisuće šezdeset i pet puta. Dopustite da vam omogućimo i tri tisuće šezdeset i šesti put. Bilo da se odviknete pregledavati e-mailove svakih 10 minuta ili konstantnog scrollanja po društvenim mrežama, odmor od vašeg mobitela ili tableta može napraviti veliku stvar za vaše psihičko zdravlje. Ne gledanje u mobitel dva sata prije spavanja učinit će čuda za vaš san, baš kao i za vaš fokus drugi dan. Bilo da ćete to vrijeme provesti u druženju s dragim ljudima, čitajući knjigu ili planirajući sutrašnji dan.

 

Protresite svoju rutinu

Promjene u svakodnevici će puno značiti za osvježavanje vašeg mozga. Monotonija svakodnevice ga može brzo uspavati i učiniti podložnim svakakvim šokovima, dok će ga sama promjena rute kako idete na posao, novi restoran, mjesto gdje ispijate kavu ili samo duža jutarnja šetnja na posao, trenutno osvježiti