(The Simpsons)

Svi smo kao djeca voljeli gledati crtiće jer su nas vodili u neke tajne svjetove, a sada kada smo odrasli od nas se očekuje da budemo realni i preuzmemo odgovornost koju nam život nosi.

No, budimo realni danas nas ti isti likovi samo vraćaju u djetinjstvo, a teme koje su bile zastupljene u dječjem crtiću smo odavno prerasli. Također postoje i crtani filmovi s tematikom za odrasle. Ironija, parodija te realne životne situacije ispričane kroz animirane likove glavna su tema ovih crtića. Neki animirani crtani, poput kultnih Simpsonsa u kojima su predvidjeli neke događaje i scene do detalja, kao to da će Donald Trump postati predsjednik, digli su dosta prašine. Jedan od poznatijih crtanih za odrasle je i popularni South Park koji se prikazuje već preko 20 godina. Kroz godine se pojavilo dosta animiranih filmova s tematikom za velike i teško smo izabrali najboljih 5 crtića. U naš uži izbor su uz kultne Simpsons i South Park ušli i American Dad, Archer te Bob’s Burgers.

Simpsons
Kultna Simpsons serija prvi je put prikazana davne 1989. godine što znači da se prikazuje već 30 godina, a to ju čini i najdulje emitiranim Američkim sitcomom ikad. Simpsoni su satiričan prikaz američke radničke klase utjelovljeni kroz Homera, Marge, Barta, Lisu i Maggie. Radnja se odvija u izmišljenom gradu Springfieldu te je parodija na američku kulturu, društvo te ljudske odnose.

South Park
Radnja se odvija oko života četvorice prijatelja, Stana Marsha, Kylea Broflovskog, Erica Cartmana i Kennyja McCormicka te njihovih bizarnih avantura u gradu Coloradu i njegovoj okolici. Serija je postala popularna zbog ironije i crnog humora, kao i zbog slobode izražavanja. U South Parku nema cenzure te se bavi raznim problemima te ima širok raspon tema namijenjen zreloj publici.

American Dad
Za razliku od ostalih crtanih za odrasle koji se većinom oslanjaju na šale, American Dad je zamišljen tako da nasmije publiku kroz karakter i odnose unutar članova obitelji. Serija je miks komedije i farse, uvodna špica uvijek prikazuje neku realnu obiteljsku priču prikazanu na apsurdan način.

Archer
Prikazuje reakcije i situacije u kojima se nalazi disfunkcionalna grupa tajnih agenata s glavnim agentom Sterlingom Archerom na čelu. Serija Archer inspiraciju pronalazi u slavnom tajnom agentu James Bondu, te sam lik Archera vizualno podsjeća na Jamesa Bonda. Glavna okosnica serije su crni humor i ironija, a crtani vizualno asocira na strip iz 60-tih godina.

Bob’s Burger
Bob’s Burger je najmlađi od svih navedenih, prva epizoda je prikazana 2011. godine, no to nikako ne znači da nije vrijedna spomena. Radnja se odvija oko obitelji Belcher, točnije oko Boba, Linde te oko njihovo troje djece. Bob je ugostitelj treće generacije koji vodi Bob’s Burgere sa svojom voljenom ženom te vjeruje da njegovi hamburgeri govore sami za sebe, i ne boji se ponuditi nove interesantne okuse. Bobova supruga, Linda, podupire njegov san, ali muči ih slaba zarada jer je restoran stalno u opasnosti da prestane poslovati. Glavni suparnik Bob’s Burgersa je restoran za tjesteninu smješten s druge strane ulice kojim upravlja Bobov neprijatelj, Jimmy Pesto. Da stvar bude gora, stalno su pod nazorom zdravstvenog inspektora koji je i Lindin bivši dečko, no simpatični Bob nekako uspijeva održati balans.

View this post on Instagram

Is it weird that now we want an egg roll? 🥚

A post shared by Bob's Burgers (@bobsburgersfox) on