
Kao pravi ekstrovert, volim otkrivati nove i cool stvari; restorane, bistroe, kafiće, cvjećarne, ateljee, razna studija, mjesta gdje se spajaju kreativnost, inspiracija i zanimljivi ljudi. U svijetu cvjećarstva trenutačno vlada prava revolucija suhog cvijeća, a ja sam apsolutno oduševljena kako kreativci stvaraju te vječne bukete. No, usred tog trenda, pojavila se jedna priča koja me osvojila na prvu, jer se čini da prkosi svim pravilima, a zapravo slijedi svoj, potpuno individualiziran put
Upravo zato mi je ta priča 201 Flowers, smještena unutar bistroa 201 Studio, u zagrebačkoj Petrovoj ulici, apsolutno genijalna. To je spoj naizgled nespojivog – bistroa i cvijeća – koji rezultira nevjerojatnom sinergijom. A iza toga stoji Mara Karaljević, koja mi je detaljnije ispričala o novom 201 projektu.
201 Flowers
Dok je suho cvijeće preplavilo Instagram feedove i domove, Mara iz 201 Flowersa odlučila je krenuti u drugom smjeru, posvećujući se i svježem cvijeću i donoseći istinsko osvježenje zagrebačkoj sceni. Kako sama kaže, inspiraciju crpi iz trenutno dostupnih izvora – od divljeg cvijeća s livade, grana iz vrtova obitelji, pa sve do onoga što pronađe na zelenoj tržnici. “Nekako me u svemu vodi sloboda koju imam s ovim poslom”, objašnjava Mara. Nakon 12 godina korporativnog rada u marketingu, gdje je pratila ustaljena pravila, u radu s cvijećem pronalazi “maštovitost, neograničenost i nepredvidivost”. Zaokret prema svježem cvijeću zapravo je bio njezin “životni put koji me odveo prema cvijeću jer kroz njega se mogu izražavati i svaki put biti drukčija.” A kad posjetite Instagram profil opis ne može biti jednostavniji: “Flowers in @201__studio made by Mara.” Tko zna (201), zna.
Buketi kao umjetnost. Spontanost i osobni pristup
Marini buketi uistinu su nešto posebno – elegantni, profinjeni, minimalistički, a opet tako bogati. Ona otkriva da iza tog jedinstvenog dizajnerskog jezika nema posebne tajne ili pažljivo promišljenog koncepta. “Jednostavno se u mojim rukama to tako sve spontano dogodi i posloži da ispadne baš kakav treba biti”, kaže Mara. Nekad su njezini buketi mali, s tek nekoliko cvjetova, a nekad “poludi” i uključuje hrpu grana. U svemu je vodi cvijeće koje ima u tom trenutku, često improvizira i uči se “puštati i ne pokušavati sve kontrolirati u buketu jer je to nemoguće, kao i u životu često.”
Ključ njezina pristupa jest u osobnom povezivanju s klijentima. “Kod izrade buketa uvijek nekako krećem od osobe kojoj je buket namijenjen”, objašnjava Mara. Zahvaljujući iskustvu u marketingu, gdje je naučila prepoznati želje i emocije klijenata, lako joj je procijeniti kome odgovara kakva estetika buketa. To je posebno divno, priča mi: “Nisam nikad napravila dva ista buketa i to je jedna od najljepših stvari i osjećaja koje na kraju imam iz ovog rada.”
Kulinarska i cvjetna umjetnost u 201
Restoran 201 Studio poznat je po svojoj posvećenosti održivosti i minimalističkoj estetici, a ti se principi savršeno preslikavaju i na 201 Flowers. Mara ima sreću da radi sa sestrom Ivanom (Bekavac), s kojom je zajedno ušla u ovaj posao. Odmalena su veliku pažnju pridavale održivosti, reciklaži i ponovnom korištenju stvari. To im je omogućilo da te principe lako preslikaju i na poslovanje. “Ivana u kuhinji koristi sezonske namirnice, a ja sezonsko cvijeće”, objašnjava Mara. Domaće povrće i cvijeće dobivaju iz vrta svekra i svekrve u Brezovici.
Što se tiče kreativne povezanosti kulinarske i cvjetne umjetnosti, dodirnih je točaka puno. “Ivana i naš kolega Marin u kuhinji čudesa rade, od korištenja i poštovanja namirnica i takvih okusa koje prenose na tanjur”, ističe Mara. Puno uči od njih, prije svega “opustiti se i pustiti ruke da stvaraju”. Atmosfera koju su stvorili u 201 Studiju izuzetno je pozitivna i osjeti se kroz hranu i cvijeće. “Na kraju dana svako tko nam dođe osjeti našu toplinu i zajedništvo te nam se rado vraća, tako da smo na neki način sami stvorili svoj kreativni svemir”, kaže Mara. Njihov je rad isprepleten i nadopunjuje se: “Ja u jednom trenutku slažem buket, pokazujem Marinu i Ivani, u drugom trenutku svi zajedno testiramo jela koja stavljamo na meni. U principu, jako se lijepo ispreplećemo i nadopunjavamo, pravi smo prijatelji prije svega.”
Kao i hrana, i cvijeće ima sposobnost evociranja snažnih emocija. Mara pristupa “serviranju” cvjetnih aranžmana s istom strašću. “Hranu obožavam i jako volim jesti finu hranu i doista uživam u njoj. Kroz cvijeće sve više i više vidim kako sličnu emociju mogu pogoditi u drugima i to me oduševljava”, priča Mara. Radila je razne bukete – od onih od legića, vjenčanih, Barbie roza, pa sve do buketa iznenađenja – i svaki put je svjedočila pozitivnim i lijepim emocijama koje izazivaju. “To mi je samo znak i dodatan push da znam kako sam na pravom putu i da moj rad doista utječe na druge”, zaključuje.
U kreiranje jela, kao i buketa, ulaže se puno truda, kreativnosti, znanja i rada. U 201 svi imaju jednu misiju – stvaranje zajednice u kojoj se svi osjećaju dobrodošlima i kao doma. “Samim time sve što kreiramo – kreiramo iz srca i dajemo sve od sebe”, pojašnjava.
Priča iza vizualnog identiteta 201 Flowers
Ako bi Marini buketi morali biti opisani jednom riječju koja nadilazi puku estetiku, to bi bila sloboda. “To je riječ koju osobno jako volim i kojoj težim; privatno, ali i kroz moj rad, odnosno bukete”, otkriva Mara. Priča iza toga je “jedan put, životna promjena i odlazak u nešto novo te želja da iza sebe ostavim osjećaj topline.” Vizualan identitet 201 Flowersa jest zapravo Mara sama, njezin “unutarnji svijet koji možda prije nisam puno pokazivala i izražavala. A cvijećem i buketima imam priliku iznijeti nekako to sve van.”
Mara ističe važnost igre, koju, kako kaže, mi odrasli često zaboravljamo. Kroz svoju malu kćer uči kako biti slobodna i svoja. “Ako slažem buket kroz igru, slobodu i opuštenost, to se na kraju i vidi. Udah, izdah – pa samo nekako isključim glavu i misli te se onda i najbolji radovi dogode”, objašnjava.
U današnjem digitalnom dobu, vizuali su ključni, a 201 Flowers svoju priču komunicira na vrlo autentičan način. Mara objavljuje ono što joj se sviđa, “bez nekakvog plana i programa”. Ima “oko za lijepe stvari” i jako voli storytelling, što se osjeti kroz njezine objave i storyje. U posljednje vrijeme sve se više oslobađa i pokazuje dio privatnog života jer smatra da je njezin rad dio nje: “Pa zašto ne pokazati tko sam ja kad nisam u 201 Studiju?” Vjeruje da se na taj način emocija ljepše prenosi, da nije umjetna, i da to vodi ka stvaranju zajednice gdje su svi jednaki i vole se družiti. “Na taj način imamo mogućnost da se naš glas čuje; ali da zajedno ispričamo našu priču”, zaključuje Mara.
Budućnost i potencijal cvjetnog dizajna
Mara je izuzetno sretna što se cvjetna scena širi i što ima sve više kolega i kolegica koji se bave cvijećem. Kao inspiraciju navodi Bošku iz Tvoje, koja je iz poslovne sredine napravila zaokret i unijela promjenu u grad svojim cvjetnim kreacijama. Drago joj je vidjeti taj miks poslovnih iskustava, poput arhitekture ili marketinga, kako se “savršeno uklapaju sa cvijećem da se događaju tako neočekivane, nove i drukčije stvari i pomaci u cvjećarstvu.” Budućnost ovakve vrste dizajna zasigurno ima velik potencijal u Zagrebu jer “i klijenti sve više prepoznaju rad cvjećara, unose cvjetne kreacije u domove, za prigode i poklone.”
Za 201 Flowers, Mara želi da i dalje ostane “oaza slobode i lijepih trenutaka koje će sve veći broj ljudi prepoznati.” Fokus stavljaju na privatne večere i evente gdje spoj hrane i cvijeća dobiva svoj puni potencijal. “Ovo vidim doista kao naš veliki forte u budućnosti jer mi volimo okupljati ljude, da se fino jede i druži; popraćeno cvijećem i uređenjem”, zaključuje Mara.