Hvalevrijedni projekti i postignuća hrvatskih umjetnika

Novu kolumnu posvećujem iznimnim projektima koji izlaze iz okvira tradicionalnih izložbi, ali i hvalevrijednim postignućima hrvatskih umjetnika na međunarodnoj razini

 

Zoran Kakša – jedini hrvatski umjetnik na izložbi Tokyo International Mini-Print Triennial 2018.

Velika vijest stiže iz Japana gdje akademski slikar-grafičar Zoran Kakša sudjeluje na prestižnoj izložbi grafika Tokyo International Mini-Print Triennial 2018. U organizaciji Tama Art University od 1995. godine organizira se međunarodna izložba suvremene grafike prezentirajući recentne radove u području grafike iz cijelog svijeta. Ove godine prijavilo se ukupno 1927  umjetnika iz 94 zemlje širom svijeta uključujući i četvero umjetnika iz Hrvatske, te je u drugoj etapi odabrano ukupno 324 rada za izlaganje uključujući i rad Zorana Kakše. Riječ je o digitalnog grafici “Requiem kč.br. 126” čime je akademski slikar-grafičar Zoran Kakša jedini umjetnik iz Hrvatske koji sudjeluje na ovogodišnjem Tokyo International Mini-Print Triennial 2018. Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca 2018., a nakon izložbe predstavljeni rad bit će uvršten u kolekciju Tama Art University Museum.

40. Splitski salon – Zaboravljeni umjetnici ponovo na sceni

U sklopu 40. splitskog salona organizirana je izložba u sjećanje preminulih splitskih umjetnika koji su neupitno zadužili hrvatsku kulturu, ali su i dalje nedovoljno poznati u nacionalnim okvirima. Maksim Krstulović, Jakov Budeša, Ivica Tolić, Zlatan Dumanić i Lucija Jelovac-Rizzi umjetnici koji su svojim djelovanjem obilježili prvu polovicu XX. stoljeća. Zavirivanjem u njihove visoko individualizirane mikrosvjetove osjećamo principe multikulturalnosti za čiju su gradnju upravo oni zaslužni. Stoga vas pozivamo da do 14. prosinca u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu pogledate ovu iznimnu izložbu čija je djela kustos izložbe Tonći Šitin opisao riječima “predstavljena djela nabrojenih umjetnika, kao i ona koja će nastaviti dolaziti iz dubina naše povijesti, djeluju kao magijski obred i zanosni pozdrav onih koji ulaze, nadamo se, u trajnu memoriju grada i pod zlatnu kupolu umjetnosti koja nas krijepi zanosima svog fanatizma.”

MARE MODUL – od mora moru

Jedinstveni umjetnički projekt koji se razvijao pune dvije godine te je nedavno proglašen najboljim ULUPUH-ovim izložbenim projektom za 2018. godinu stigao je na svoje konačno odredište – u podmorje. Autorica koncepcije i voditeljica projekta MARE MODUL Lidia Boševski okupila je grupu umjetnika koja je inspirirana podmorskim svijetom izradila staništa odnosno umjetničke objekte od keramike većih dimenzija. Izložba naglašeno individualnih i raznolikih struktura, tekstura i varijacija oblika pri izvedbi pojedinog djela bila je predstavljena u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici, a 17. studenoga ove godine radovi su trajno položeni u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici na dubinu od 10 do 12 metara gdje će činiti male grebene i biti podloga na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi.

U projektu su svojim radovima sudjelovali članovi grupe Mare Modul: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero i Boris Roce. Osim naglašenog umjetničkog segmenta, važno je istaknuti kako je projekt MARE MODUL uključen i u međunarodni znanstveni projekt MERCES “Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima” Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojeg vode izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson. Jedinstvenost ovog projekta leži u sinergiji umjetnosti i znanosti te zajedničkom djelovanju u cilju promocije nužnosti brige o našem okolišu. Za kraj spomenimo kako projekt polaganjem radova u podmorje nije završen, već će znanstvenici biolozi u razdoblju od tri godine bilježiti proces razvoja života na novooblikovanim staništima.

Izložba humanitarnog karaktera Boranka u Botaničaru

Zbog iznimnog interesa javnosti izložba Boranka u Botaničaru produžena je do 6. prosinca 2018. Izložba je tek dio šire kampanje Boranka odnosno velike akcije volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. U pogonu Karbona s otoka Korčule proizvedene su bojice-pastele od stabala izgorenih borova, koje su poslužile za stvaranje novih likovnih djela koje možete razgledati i kupiti na aktualnoj izložbi. Cijela manifestacija je dobrotvorno-prodajnog karaktera, a cilj je prodajom umjetničkih radova ukupno 15 umjetnika povećavati broj živih sadnica na opožarenim područjima. Kako organizatori ističu “simbolički, iz spaljenog drveta preslikanog na papiru nastat će novi život”. Na izložbi sudjeluju: Marija Čingel, Tea Pranjić, Ana Guberina, Milo Sakač, Goranka Politeo, Morana Jugović, Martina Majcen, Lora Elezović, Iva Ćurić, Tomislav Tomić, Danijel Srdarev, Cella Anita Celić, Ida Ister, Klasja Habjan i Filip Pomykalo. Stoga požurite u Botaničar!

Sve detalje možete pronaći ovdje

 

 

mm
Sonja Švec Španjol

Autorica portala za promicanje umjetnosti PerceiveArt