Domaći sirup od bazge

Bazga je jedan od najmirisnijih nagovještaja proljeća, te nas sve podsjeća na bezbrižno djetinjstvo i lijepo vrijeme. Jedan od najstarijih, ali i dalje jedan od najdražih domaćih sirupa je svakako onaj od bazge.

A osvježavajući i reski okus je upravo ono što nam treba za dolazak vrućih dana..

Sastojci:
0,25 dkg cvjetova od bazge (svježih)
2,5 l vode
2,5 vrećice limunske kiseline (u prahu)
2,5 šećera

Postupak:

Cvjetove bazge namočiti u 2,5 l vode, te staviti da odstoji 24 sata. Nakon što su cvjetovi odstajali procijedite ih kroz gazu. Na svaku litru vode ide 1 kg šećera i jedna vrećica limunske kiseline. Dobiveni sirup dobro promiješati i ostaviti još 24 sata da se tekućina dobro sjediniti. Povremeno miješati. Gotovi sirup preliti u staklene boce i dobro uskladištiti, sirup može trajati i do 6 mjeseci.

mm
Daria Klobučar-Vukovinski

Modna novinarka